Mozdulj, Viharsarok! – Dél-Alföld sportjának jelene és jövője

Böröcz László, a Fidelitas elnöke, B. Nagy László, országgyűlési képviselő és Kozmann György, sportért felelős helyettes államtitkár, többszörös világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes magyar kenus köszöntötte szombat délelőtt a Fidelitas sportkonferenciájának résztvevőit, majd Bohács Zsolt, választókerületi elnök, ötszörös kenu világbajnok, amatőr golfozó, valamint Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke Dél-Alföld sportjának jelenéről és jövőjéről beszélgetett. A moderátor Mohácsy István, a Fidelitas biatorbágyi csoportjának elnöke volt.

Böröcz László a sport csapatépítő, közösségteremtő erejét emelte ki köszöntőjében, B. Nagy László pedig Szent-Györgyi Alberttől idézve próbálta megragadni a sport, sportolás lényegét: „A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira.”

Kozmann György szerint az, hogy a kormány 2010 óta stratégiai ágazatként tekint a sportra elősegítheti, hogy nemcsak sport-, sportoló nemzet is legyünk. Fontosnak tartja, hogy ne csak az élsportolók számára legyenek jó lehetőségek az országban, hanem a hobbi sportolók számára is. A fiatalok elé pedig a sportolókat azért kell példaképként állítani, mert az egészségmegőrzés alapvető feltétele a rendszeres testmozgás.


Bohács Zsolt és Kiss-Rigó László helyi és országos sportügyekre is kitekintettek, egyetértve abban, hogy Magyarországon a sportot ma stratégiai ágazatként kezeli a kormányzat, így rengeteg szellemi és anyagi erőforrást áldoz a sport fejlesztésére. Ezeknek a befektetéseknek pedig nagyszerű a megtérülési rátájuk, akár az egészségügyi vonatkozásokat, akár a közösségi élet fejlesztését tekintjük. Bohács Zsolt arról beszélt, hogy a tömegsport és az élsport különös szimbiózisban él. Példaképek kellenek ahhoz, hogy az emberek kedvet kapjanak a mozgásra, de a példák mellett a megfelelő infrastruktúra, a közösségi terek is elengedhetetlenek, ezek megteremtése, bővítése pedig szintén a jelenlegi kormány érdemei közé tartozik.
 

Kiss-Rigó László bemutatta a Csongrád megyei labdarúgás elmúlt öt évének páratlan infrastrukturális fejlesztéseit. A társadalmi elnök vezetésével tíz nagy és huszonhárom kis pálya létesült a megyében, és szinte nem akad olyan egyesület, mely ne jutott volna forrásokhoz infrastruktúrájának fejlesztéséhez. Ezt a versenyt Csongrád megye országos összehasonlításban egyértelműen megnyerte, minden más megyét megelőzve, amire joggal büszke a püspök. Szólt a szegedi labdarúgásról és a stadionépítésről is. Mint mondta, a Felső Tisza parton minden rendelkezésre állt ahhoz, hogy jelentős beruházás kezdődjön meg, ám a várossal nem lehetett megegyezni a területhasználatról, így jöhetett szóba alternatívaként a Napfénykemping. Mára megtörtént a telekvásárlás és a telekegyesítés, jogerős építési engedéllyel bír a Szeged 2011, és a források is megvannak ahhoz, hogy a remények szerint közeli jövőben modern, méltó létesítménnyel gazdagodjon a szegedi futball.

 
Szóba kerültek a sporttal kapcsolatos személyes benyomások, valamint az idei és jövőbeni nagy versenyek, olimpia, EB, VB is. Az élénk érdeklődéssel kísért másfél órás fórum végén a hallgatók nagy lelkesedéssel üdvözölték az előadókat – akik maguk is példaképek lehetnek a fenti értelemben – sport iránti elkötelezettségét.

Forrás: szegedma.hu/fidelitas.hu

2016.11.07.

Kapcsolat