Kötelességünk a hősök tisztelete, emlékük ápolása

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idei kerek évfordulóján a Fidelitas célja, hogy a 60 évvel ezelőtti események fiatal hőseinek méltó emléket állítson, valamint, hogy azokkal a középiskolásokkal is megismertesse a forradalom és szabadságharc történetét, akik azt csak a történelemkönyvekből ismerhetik. Böröcz László, a Fidelitas elnöke szerdai sajtótájékoztatóján beszélt a szervezet kezdeményezéseiről.
60 év 60 név - Tóth Ilonáról, Mansfeld Péterről sokat hallottunk már, mi azonban összegyűjtöttük 60 elfeledett, 25 év alatti fiatal mártír portréját, akik bár megérdemelték volna, hogy emlékezzünk rájuk, a feledés homályába merültek. Az http://56.fidelitas.hu/ weboldalon mutatjuk be őket - hangsúlyozta Böröcz László.
 


Éld át a történelmet! - A Fidelitas évek óta szervez interaktív történelemversenyeket, melyekre több száz hazai és határon túli magyar középiskolás nevezett már be. A kétfordulós, egyéni vetélkedő témája idén: Magyarország a Kreml árnyékában - Az 1956-os forradalom és nemzetközi háttere 1953-1956.

Az első, online fordulóban a regisztrációt követően egy tesztsort kell kitölteniük, illetve rövid kérdésekre kell válaszolniuk a versenyzőknek megadott idő alatt. Megoldásaikat november 23-án éjfélig várjuk. A kérdéseket történészek állították össze.

A legjobb eredményt elért diákok részt vehetnek a budapesti döntőn december 9-én, ahol egy rövid interaktív vetélkedő keretén belül többféle feladattípus segítségével minél szélesebb körű tudásukra leszünk kíváncsiak - ismertette a Fidelitas elnöke.

A verseny győztesei a tudás és tapasztalat mellett értékes tárgynyereményekkel, szórakoztató elektronikai eszközökkel, valamint könyvjutalommal, színházjegyekkel és múzeumbelépővel gazdagodhatnak. A versenykiírás, a regisztrációs felület és további információk a http://toriverseny.fidelitas.hu/ oldalon találhatók.

2016.10.26.

Kapcsolat