Tisza-parti Szent István Népünnepélyen a szegedi fidelitasosok

A hagyományokhoz híven idén XI. alkalommal rendezték meg a Tisza-parti Szent István Népünnepélyt. A Szegedi Fidelitas segédkezett a szervezésben, valamint a főzőversenyen is részt vett külön csapattal.
A  jubileum után sem ért véget az évről évre egyre népszerűbb Tisza-parti Szent István Népünnepély, idén tizenegyedik alkalommal állították fel a bográcsokat a Sárgán, hogy eldőljön: kik a halászlékészítés koronázatlan királyai.

Összesen 110 bográcsban főtt a halászlé szombaton, ezzel gyakorlatilag teljesen megtelt a partszakasz, vagy ahogyan sokan ismerik, a Sárga. Délben Márton Anita, olimpiai bronzérmes súlylökő volt a rendezvény vendége, aki szívesen megkóstolta az akkor még bográcsban rotyogó halászlevek némelyikét.

Az olimpiai bronzérmest Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke is köszöntötte, aki köszönetet mondott az emberfeletti teljesítményért, a Rióban nyújtott felejthetetlen élményért és augusztus 20. alkalmából Szent István király örökségéről is megemlékezett.

“Csak Magyarország határozhat arról, kik azok a jövevények, akikkel együtt kíván élni. Senki sem kényszeríthet bennünket arra, hogy a szokásainkat nem tisztelő, idegenek tíz- vagy százezreit betelepítsük”. Mint mondta, a magyar állampolgároknak nemcsak a Szent István-i örökség erkölcsi kötelme miatt, de az elkövetkező generációk iránt érzett felelősség miatt is nemmel kell szavazniuk a kötelező betelepítési kvótára az októberi népszavazáson. “A mai nap az ünneplésé, a közös együttlét öröméé, de a mai naphoz hasonlóan október 2-án is gondoljunk Szent István bölcsességére, és szánjunk néhány percet arra, hogy szavazatunkkal hozzájárulunk Magyarország biztonságos jövőjéhez!”

Az elkészült ételeket idén Nagy István, az Alabárdos étterem egykori üzemeltetője zsűrizte.

A helyi fidelitasosok közel 120 adag halászlevet lefőzve az első helyen végeztek.
 


Forrás: szegedma.hu – fidelitas.hu

2016.08.22.

Kapcsolat