Migrációs válságról tartott konferencián vettünk részt Grazban

Négynapos nyári szabadegyetemet és konferenciát szervezett a DEMYC és az IPM Grazban. A konferencia fő témája a migrációs válság volt, melynek hatásairól, kezelésének mikéntjéről tudhattak meg többet a résztvevők. A Fidelitasból Demeter Katalin, a Külügyi és Uniós Kabinet tagja vett részt az eseményen. Kata beszámolóját a konferencia tanulságairól alább olvashatjátok.

Az elmúlt héten egy négynapos nyári szabadegyetemen ás konferencián vettem részt, melyet a DEMYC (Democrat Youth Community of Europe) és az IPM (Initiative Pro Mitteleuropa) közösen szervezett Grazban. A konferencia fő témája a migrációs válság volt.

Több mint 20 ország képviseltette magát nagyjából 70 résztvevővel, többek közt Németország, Szlovénia, Csehország, Finnország, Oroszország, Ukrajna, Azerbajdzsán, Kurdisztán, Izrael, Libanon, Marokko, Románia, Magyarország ifjúsági szervezeteiből.

Az érkezésünket követően az első este folyamán Philipp Depisch (IPM elnök), Javier Hurtado Mira (DEMYC-elnök), valamint Lukas Schnitzer (Junge ÖVP stájerországi elnöke) megnyitották a konferenciát.

Pénteken Stájerország parlamentjében tettünk egy rövidebb látogatást, ahol vitát folytattunk a migrációról Stefan Schnöllel (Junge ÖVP titkára, YEPP alelnök).

A délután folyamán ellátogattunk a szolvén-osztrák határhoz, ahol élőben láthattuk milyen egy határzár és sátortábor, ahol a migránsok sokszor napokat töltöttek a két ország közt, mielőtt továbbjuthattak volna. A tájékozódásukat hatalmas monitorok segítették, és különféle leegyszerűsített rajzok, ahol tudomásukra juttatták az aktuális ponton éppen mi fog következni, és milyen teendőik vannak (átvizsgálás, útlevél ellenőrzés, stb.). Az ujjlenyomatok levétele után azonnal megtörtént az adatok felvétele számítógépekkel, szkennerekkel és nyomtatókkal felszerelt konténer-irodákban. A rendőrök munkáját tolmácsok segítették, a migránsokat hatalmas sátorokon keresztül vezették, kordonnal elválasztva a külön sorokat a káosz elkerülése végett. Fényképeket biztonsági okokból ott sajnos nem lehetett készíteni, migránsok pedig nem várakoztak a határon.

Még aznap, az este folyamán Stájerország egészségügyi minisztere Christopher Dexler tartott egy rövidebb beszédet a vacsorán. Sajnos a beszédet követően értesültünk a Münchenben történtekről, így a szombati napi vitánkat megelőzően egyperces néma csönddel tisztelegtünk az áldozatok előtt.

Szombaton egy nagyszerű szakértő, Prof. Manfred Prisching tartott előadást az aktuális migránsállapotról és arról, hogy feltételezhetően mi lesz az eddigi bevándoroltak sorsa a jövőben, mindezt tudományosan vizsgálva a szociológiai módszerek segítségével.

Volt szerencsénk több izgalmas előadást meghallgatni és sok ország különféle véleményét, érveit, álláspontját megismerni.

Számomra világossá vált, hogy a migránsválság egy elképzelhetetlenül nehéz globális kihívás, és ha Európa, különösképpen az EU nem tudja ezt a problémát gyorsan megoldani, az a későbbiekben katasztrófához vezethet. Meglepő volt számomra, hogy az összes jelenlévő fiatal, politikai nézettől függetlenül ugyanezt gondolja. Mégis mi lehet ilyenkor a megoldás? Mi lesz annak a közel egymillió embernek a sorsa, akik eddig már elérték Európát? Mi lesz azokkal, akik a határokon kívül rekedtek, és várják a határzár feloldását?

Demeter Katalin

2016.07.27.

Kapcsolat