A Fidelitas Közéleti Akadémia 2013/2014-es évfolyamának utolsó tihanyi hétvégéje

A Fidelitas Közéleti Akadémia 2013/2014 utolsó tihanyi moduljára hosszú idő és sok munka után november 14. és 16. között került sor. Vendégünk volt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára, Deutsch Tamás EP képviselő, valamint Török Gábor politológus és Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke.
Péntek délután Csepreghy Nándor az új EU-s pénzügyi ciklus magyar fejlesztéspolitika irányairól beszélt, előadásában szóba került az Európai Uniós források elosztásának kérdése és a pályázati rendszer egyszerűsítésének terve.


Az előadást követően a nap egy záróvacsorával ért véget, melyen Ágh Péter, a Fidelitas elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében megköszönte az idei esztendő kampányai során végzett segítséget és áldozatos munkát.


Szombaton elsőként Dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélgetett Faragó Csabával, a Fidelitas külügyi kabinetvezetőjével az új alapokra helyezett magyar külpolitikáról. Dr. Szabó László megosztotta a Közéleti Akadémia tagjaival életútját is, mely az üzleti szférától a Külgazdasági és Külügyminisztériumig vezette.

Őt Török Gábor politológus követte, aki a média és a politika viszonyát, valamint a média hatalmas politikaformáló erejét mutatta be a résztvevőknek. A beszélgetés közben természetesen aktuálpolitikai kérdések elemzésére is sor került.


A délutáni programot Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyitotta, aki a kereszténység és a politika kapcsolatáról beszélt. Célként jelölte meg a keresztény alapú európai identitás megerősítését és megfogalmazta, hogy keresztény hagyományok, értékek nélkül nincs európaiság. Előadásában szó esett az ifjúság problémáiról, valamint a kormány családpolitikai intézkedéseiről és terveiről is.

Dr. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő előadásában felvázolta képviselői munkájának részleteit, bemutatta az Európai Unió intézményrendszerének felépítését, de aktuálpolitikai kérdések mellett szó esett az internettel kapcsolatos nemzeti konzultációról is.


A nap utolsó meghívottja Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének alapító elnöke volt, akivel Tardi Tamás, a Fidelitas országos alelnöke beszélgetett a sikeres jövőhöz vezető útról és lehetőségekről, a vállalkozóvá válás folyamatáról és a fiatal vállalkozók együttműködésének segítéséről.


A vasárnap kötetlen programjában a Közéleti Akadémia tagjai betekinthettek a tihanyi Garda fesztivál gasztronómiai programjába. 

2014.11.26.

Kapcsolat